- Úvod
- >>
- Včelárske potreby
- >>
- Knihy
- >>
- Včelárstvo
- >>
- Kniha - Včelařství
Kniha - Včelařství
Včelárstvo je jedným z najstarších odborov ľudskej činnosti, včelie produkty boli pre človeka dôležitou zložkou potravy od samého začiatku vývoja a svoje miesto vo výžive si udržujú dodnes. Rovnako dôležitá je aj schopnosť včiel opeľovať rastliny a tým zvyšovať výnosy pri pestovaní kultúrnych plodín. Život včelieho spoločenstva a chov včiel je však nesmierne zaujímavý aj sám o sebe, a tak je dnes včelárstvo aj odborom, ktorý okrem hospodárskeho úžitku prispieva aj prospešnému tráveniu voľného času a rozvíjanie vzťahu k prírode.
Kniha autorského kolektívu našich významných odborníkov vedeného V. Veselým prvýkrát vyšla pred 20 rokmi a stala sa základnou učebnicou včelárstva u nás. Jej nové vydanie autori prepracovali a doplnili tak, aby opäť zodpovedala poznatkom a požiadavkám doby.
V knihe sú tradičné kapitoly, ktoré sa zaoberajú napr. Anatómiou včely, jednotlivými aktivitami včelstva, plemenárskou prácou, podrobnými popisy ošetrovania včiel v priebehu celého roka, popisy zariadení potrebných na chov včiel, opeľovačov, činností včiel, chorobami včiel a prevencie, získavaním včelích produktov - medu, vosku atd. Sú ale doplnené aj nové metódy, medzi ktoré napr. patria nástavkové a komerčné včelárenie.
Váz., B5, 272 str., 100 perokresieb, 60 bar. obrázkov v prílohe, cena 299 Sk
ISBN 978-80-209-0399-0
Stavba tela včely - Včelstvo a jeho činnosť - Genetika a plemenitby včiel - Ošetrovanie včelstiev počas roka - Nástavkové včelárenie - Technika mobilného včelárenie - opeľovač služba - Komerčné včelárstvo - Čmeláci a včely samotárky - Výživa a kŕmenie včiel - Včelí pastva - Choroby a škodcovia včely medonosnej - Včelie produkty